Çapraz sorgu nedir örnek?

Çapraz sorgu, tanık veya sanık beyanının doğruluğunu ve güvenilirliğini denetlemek, beyanlar hakkında şüphe uyandırmak, yargılamada herhangi bir tarafın kendi iddia veya savunmasına dikkat çekmek veya güçlendirmek için; tanık, sanık, müdahil (katılan) ve müştekiyi sorguya çekmesidir.

Çapraz sorgu kim yapar?

çapraz sorgu tek kişi tarafından tek kişiye karşı yapılır. müdafi tanığa yapabilir, vekil sanığa yapabilir. bilirkişiye de yapılabilir vs. bunun için hakimden izin almak gerekmez. hakimden yalnızca sanığın ve katılanın kendisi sorgu yapabilmek için izin almalıdır.

Çapraz sorgu ne oluyor?

Sorgulama işleminin tanığı çağıran taraf tarafından yapılmasına doğrudan sorgu, daha sonra tanığın kendisini çağıran tarafın değil karşı tarafın sorgulamasına da çapraz sorgu denmektedir.

Çapraz sorguda neler sorulur?

Çapraz sorguda, nerede, ne zaman, kim gibi yoruma açık sorular yerine, daha kısa cevapları olan, bir yorum yaparak cevaplanamayacak sorular sorulur.

Ifadeyi kim alır?

İfade verme, şüphelinin kolluk görevlileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından soruşturma konusu suçla ilgili olarak dinlenmesi anlamına gelir (CMK m.2/g). İfade alma, jandarma, polis gibi kolluk görevlileri vasıtasıyla veya doğrudan savcılık tarafından yerine getirilir.

Doğrudan sorgu nedir?

Doğrudan Sorgu (Direct-Examination) Kısaca doğrudan sorgu, avukatın kendi müvekkiline ya da çağırdığı tanığa aracısız bir biçimde soru yöneltmesidir. Doğrudan sorgunun asıl amacı maddi gerçeğe ulaşmak ve karşı taraf avukatının çapraz sorgu ile elde etmiş olduğu verilere dayanan iddialarını çürütmektir.

Tanığa Kimler soru sorabilir?

Bu madde ile Cumhuriyet savcısı, katılan, sanık ve avukatların mahkeme başkanı veya hâkimden söz isteyerek, tanıklara, katılana, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, doğrudan soru yöneltebilecekleri kabul edilmiştir.